Nicolae Andrei Testemiţanu,
    născut la 1 august 1927, a decedat la 20 septembrie 1986.
    
    Nicolae Testemiţanu a venit pe lume cu însemnul dumnezeiesc pe frunte: prin toate fibrele sufletului său de ţăran şi savant, de medic şi vizionar, şi-a făcut un nume de rezonanţă în întreaga republică. Apariţia şi traiectoria sa fulminantă semnifică blazonul nobleţei de unde a pornit. Ani şi ani, răsplămădit prin sudoarea acestor ţărani, pământul de pe aceste văi şi dealuri a născut un simbol, care a concentrat în sine durerea şi înţelepciunea, vrerea şi amărăciunea, speranţa şi suspinul, zâmbetul şi plânsul celor mulţi şi apăsaţi.
    În genere, această parte a Moldovei de Sus, mângâiată şi binecuvântată de Dumnezeu, a dat lumii mai multe nume mari, cu deosebită rezonanţă în timp. De aici prin ani sau înălţat, la fiecare metru pătrat, mai multe personalităţi ilustre decât în orice alt colţ de spiritualitate românească.
    Dacă încercăm să unim prin linii drepte patru puncte de pe ambele maluri ale Prutului, aflate astăzi la o depărtare nu prea mare pe harta Republicii Moldova şi a Moldovei Voievodale, dacă tragem o linie de la Pererâta lui Grigore Vieru până la Livenii Vechi ai lui George Enescu, o altă de la Ochiul Alb al lui Nicolae Testemiţanu până la Ipoteştii lui Mihai Eminescu, vom căpăta, unind aceste puncte, un patrulater al harului divin. Distanţă parcursă uşor în câteva ore cu maşina. E patrulaterul marilor figuri ale neamului, e spaţiul fertil al spiritualităţii româneşti care ne reprezintă pe diverse meridiane...
    http://www.testemitanu/biografie.php